Oppimistehtävä 2 b. Digitaalinen identiteetti

Tietotekniikan ammattilaisten kesken digitaalisella identiteetillä tarkoitetaan käytännössä erilaisten digitaalisten välineiden, sivustojen ja alustojen käyttäjistään keräämää dataa, ja niistä muodostettavia profiileja ja käyttäjäanalyyseja. Peruskäyttäjien korvissa digitaalinen identiteetti tarkoittaa data jalan jäljen lisäksi sitä kuvaa mikä sinusta muodostuu muiden mm. sosiaalisten medioiden käyttäjien kesken. Itse miellän digitaalisen identiteetin nimenomaan sitä kautta miltä näytän persoonana muiden digitaalisten välineiden käyttäjien kesken.

Olen aika ajoin tehnyt hakuja Googlen kautta omalla nimelläni, jota tässä tehtävässäkin kehotettiin tekemään ajattelun pohjaksi. Totesin jälleen saman kuin aina ennenkin. Pelkällä nimihaulla minusta löytyy toki tietoa, mutta hakijan täytyy osata tulkita tietoa ja tietää minut ennen kuin hän pystyy yhdistämään haun tuloksen juuri minuun. Tähän luo tietynlaista suojaa se, että minulla on useampi nimikaima, jotka ovat osittain julkisilla paikoilla töissä. Samaan tulokseen päätyy kolmen muunkin kuin Googlen hakukoneen kautta. Käytin hauissani myös Bingiä, DuckDuckGo:ta sekä StartPagea. Kaikissa tulos oli samanlainen.

Kun hakuun täsmentää esimerkiksi paikkakunnan, tai organisaation jossa olen työssä, tai harrastukseni, niin päästään huomattavasti parempaan lopputulokseen ja minut löytää verkon syövereistä. Haut tuovat pääosin siltikin mm. lehtiartikeleita missä olen antanut kommentteja työhöni liittyen tai harrastustoiminnan kautta kytkeytyviä juttuja. Kun osaa oikeilla sanoilla hakea, löytyy sieltä jopa melkein kymmenen vuotta sitten olleen urheilukilpailun tulokset. Enpä muistanutkaan paljon minulla meni aikaa 100m juoksemiseen silloin.

nappis.jpg

Olen pyrkinyt suojaamaan vuosien saatossa tietoja siten, että esimerkiksi kaikki sosiaalisen median kanavat missä olen, ovat yksityisiä, jotta minä voin itse päättää kuka päivityksiäni pääsee katsomaan. Tätä myöten minulla säilyy edes pieni kontrolli siitä, kuka tietojani näkee ja voiko ne mahdollisesti levitä vääriin käsiin.

Twitter esimerkiksi on kaikille julkinen, joka suuntaan. Joten olen päättänyt, että siellä roolini on olla enemmän työ- ja harrastuksiini pohjautuva, tietoa välittävä. En halua siellä yksityiselämästäni mitään jakaa. 

Se mitä meistä kukakin someen laittaa tai muuallekin internet -maailmaa, se myös siellä pysyy. Meidän on hyväksyttävä, se tosi asia, että vaikka poistamme esimerkiksi jotain päivityksiä somesta tai kuvia, mitä vain, ne voivat silti olla jossain tallessa. Joku on jakanut kuvasi, tai tallentanut sen koneelleen, joku on voinut ottaa näytönkaappaus kuvan, ja näin ollen tieto on tallessa, vaikka sen itseltäsi poistatkin. On siis hyvä harkita ennen yhtäkään postaus, kuvaa, kommentointia, että se on ikuinen, vaikka sen itse unohtaisitkin.

Ymmärrän kyllä, että julkiksuuden henkilön on oltava julkisuudessa. Toiset elävät siitä, esim. influencerit eli some-vaikuttajat kuten tubettajat, ja osalla se on lähes virkaan kuuluva velvollisuus kuten ministereillä. Nämä mainitut ryhmät esimerkiksi ovat käyttäjien kannalta mielenkiintoisia ryhmiä. Jos mietitään vaikka tätä hetkeä, korona-kriisiä, on varsinkin jälkimmäisenä mainitut tärkeitä linkkejä tiedon levittäjinä. Lähtökohtaisesti seuraajat voivat olettaa, että heiltä tuleva tieto on todellista ja oikeaa. Myös monet julkkikset, kuten näyttelijät ja urheilijat, ovat ottaneet tehtäväkseen korona-kriisin aikana jakaa tietoa. 

Jos sitten mietitään näyttelijöitä, malleja ja some-persoonia, joille brändi mitä he ylläpitävät pohjautuu heihin itseensä, on näkyvyys kaiken a ja o. Kuitenkin toivoisin, että esimerkiksi nuorten tyttöjen esikuvat käyttäsivät harkitusti mm. kuvien käsittelyä silloin kun muokkaavaat kuvia julkaisuihinsa. On selvää, että suurinta osaa kuvista on käsitelty, mutta joku luonnollisuus olisi hyvä pitää mukana. Toki silloin, kun kuvien käsittelyn parissa touhuaa, saattaa raja luonnollisen ja käsitellyn kuvan välissä hämärtyä ja muokkamaaton kuva ei enää näytäkään miltään.

Koen, että nyky yhteiskunnassa, jos haluat vaikuttaa sinun on oltava esillä, julkisuudessa, ja tämä käsittää myös somen. Vaikka itse olen laiska somen käyttäjä niin julkisuuden henkilö, joka ei ole somessa on jopa minusta outo.